BİTLİS AHLAT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI

 İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI

İlçemizde İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma günü etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi.

İlçemiz Halk Eğitimi Merkezi Ertuğrul Gazi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Kaymakamımız Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Sayın Ahmet Zafer Bayram, Belediye Başkanı Sayın A.Mümtaz Çoban, Ahlat Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Harun Koçak, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mutluk Özden, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İlçemiz Muzaffer İncesu Ortaokulu ve Abdurrahman Gazi İlkokulu´nun ortaklaşa düzenlendiği program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Muzaffer İncesu Ortaokulu öğrencisi Fatih Alkış tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Alkış şöyle konuştu: "Yıl 1915… Güçlü sömürgen devletler, birleşerek saldırdılar ülkemize, dört bir yandan… Parçalamak, yok etmek için vatanımızı, milletimizi… Fakat: Bize yönelen ister yeryüzü olsun, İster gökyüzü; Türk olmak karşı koymak demektir. Türkler için vatan her şeyden üstündür. Bu nedenle var gücüyle karşı çıktı sömürgene, istilacıya.  Ve şöyle haykırdı her cepheden. Her köşeden:  Seni elden bırakmayacağız, haşre dek, Düşmedikçe birer birer üstüne.  Öyle de yapıldı. Yurdumun toprağına, taşına birer birer düşüp şehit oldu Mehmetler, Ayşeler, Fatmalar, Elifler, Emineler, yaşlılar, gençler, çocuklar. Geride kalanlar koşup şehitlerin yerini doldurdular, akıtıp kanlarını kurtardılar bu vatanı.”

“Türk milleti, tarihi boyunca özgür ve bağımsız yaşamış; başkasının tutsağı, kölesi olmamış; yabancı boyunduruğuna girmemiştir” diyenAlkış sözlerini şöyle sürdürdü: “ Türkler, birbiri ardından, birbirini tamamlayan devletler kurmuşlar, uygarlıklar yaratmışlardır. Çünkü bağımsızlık yaradılışımızın ayrılmaz parçasıdır.  Yıl 1920…            Kurtuluş Savaşı, tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun dört bucağında halkımız, işgalcilere, sömürgenlere karşı olanca gücüyle karşı koyuyordu. Düzenli ordumuz Yunan ordusuna ilk tokadını indirmişti İnönü’de. Toplumda Millî bilinci güçlendirmek, bağımsızlık coşkusunu artırmak için bir marşa gerek duyuldu. İstiklâl Marşı, bağımsız bir devlet olmanın da gereğiydi. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, millî marş yazılması için hükümete öneride bulundu. Millî Eğitim Bakanlığı öneriyi uygun buldu. Bunun üzerine “İstiklâl Marşı Yazma Yarışması” düzenlendi ve 500 lira ödül kondu. Yarışmaya 724 şiir katılmıştı. Bunlar arasından İstiklâl Marşı olacak bir şiir seçilemedi.  Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in isteği üzerine, Mehmet Akif Ersoy, 
“Kahraman Ordumuza” adlı şiirini yazdı. Bu şiir 1 Mart 1921 tarihli TBMM toplantısında okundu.

12 Mart 1921 tarihli toplantısında da ayakta alkışlanarak İstiklâl Marşı olarak benimsendi. 
Mehmet Akif Ersoy yarışma için konan ödülü almadı. O, bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söylemiştir. Allah bir daha İstiklâl Marşı yazdırmaması dileğiyle" dedi.

Daha sonra öğrenciler tarafından çeşitli şiirler ve İstiklal Marşı okundu. Program tiyatro gösterisi, oratoryo sunumu ile devam etti.

Program sonunda resim, şiir, kompozisyon ve İstiklal Marşı´nı güzel okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilerimize protokol tarafından ödüllerinin verilmesiyle birlikte sona erdi. 

 

20-03-201620-03-201620-03-201620-03-2016

Ahlat Hükümet Konağı Kat3 AHLAT/BİTLİS - 0434 412 40 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.